Kiełki

Większości z nas kojarzą się jedynie z wielkanocną rzeżuchą...

post image

CZYM SĄ KIEŁKI I JAKIE MAJĄ ZNACZENIE DLA NASZEGO ORGANIZMU?

Przywędrowały do nas ze wschodu, znane i stosowane niejednokrotnie jako lek czy pożywienie były już w starożytnych Chinach. Skąd wzięła się moda na kiełki i czy naprawdę warto wprowadzić je do swojej diety?

Kiełki to nic innego jak budzące się do życia nasiona, będące doskonałym źródłem witamin, minerałów oraz składników odżywczych. Co ciekawe, nasiona w fazie kiełkowania, wytwarzają enzymy, dzięki którym zawierają do 100% więcej korzystnych dla nas związków niż suche nasiona i aż do 1400% więcej niż dorosłe warzywo. Regularne ich spożywanie reguluje trawienie, obniża cholesterol, zapobiega wielu różnym chorobom między innymi nowotworom czy miażdżycy. Oprócz tego, są doskonałą receptą na obniżoną odporność, poprawiają kondycję skóry, włosów, paznokci czy nawet naszych zębów i kości.

Oprócz faktu, że kiełki mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie oraz wygląd, są doskonałym i smacznym dodatkiem do posiłków. Kolejnym ich atutem jest to, że są bardzo proste w hodowli. W domu uprawiać je można na wiele sposobów np. w słoiku, kiełkownicy – lub tak jak rzeżuchę – na gazie, sitku czy wacie. Czas w jaki wyrastają zajmuje zwykle parę dni, w zależności od konkretnego rodzaju. W naszej ofercie dostępne są:

1. BIO kiełki rzodkiewki, które mają właściwości m.in. :

– odkażające,

– wykrztuśne

– przeciwzapalne

– oczyszczające

2. BIO kiełki brokułów, które mają właściwości m.in. :

– antynowotworowe

– przeciwzapalne

– antybakteryjne

– chroniące żołądek

3. BIO kiełki słonecznika, które mają właściwości m.in. :

– zwalczające skurcze

– łagodzące dolegliwości skórne

– przeciwdziałające anemii

4. BIO kiełki rokietty, które mają właściwości m.in. :

– korzystne dla naszego wzroku,

– poprawiające wygląd skóry, włosów oraz paznokci

– odmładzające

← Powrót